25 Mart 2013 Pazartesi

KURU PATLICAN BİBER DOLMASI



MALZEMELER:

15-20 Adet patlıcan biber kurusu
1 Su bardağı pirinç
2 kuru soğan
1 Çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 Çay bardağı zeytinyağı
Kuru nane
Karabiber
Kırmızı toz biber
Tuz
Yarım demet dereotu veya maydanoz


YAPILIŞI:

Kuru patlıcanlar bir tencereye alınarak üzerini fazlasıyla geçecek kadar su eklenir.Ocağa alınarak,kaynamaya başladıktan 5-6 dakika sonra biberler eklenir.Yaklaşık 10 dakika sonra ocağın altı kapatılır.Dolma içi için soğanlar ince kıyılır,tencerede zeytinyağında kavrulur.Salçalar eklenir,kavrulduktan sonra yıkanmış pirinçler eklenir,karıştırılır.Baharatlar da ilave edildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenerek kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir.Dolma içi ocaktan alındıktan sonra kuruların içine doldurulur.Az miktarda konulur,çünkü pişince iyice şişip,sertleşir.Tencereye dizilir,üzerini hafif geçecek kadar sıcak su eklenerek pişirilir.Piştikten sonra tencerede sogumaya bırakılır.(kuru dolmalar isteğe göre kıymalı iç harçla hazırlanırsa daha lezzetli olur.Bunun için yukarıdaki iç malzemeleri çiğden karıştırılarak üzerine 200-250 gram kıyma eklenerek karıştırılır.Aynı şekilde doldurularak pişirilir.)

1 yorum: